lördag, juni 09, 2012

vad är tillräckligt?

Någon postade en kommentar igår på Facebook om att Bobbys mamma släpps fri i höst efter ett sex år långt fängelsestraff. Att sex år inte kan vara tillräckligt. Jag frågade "Vad skulle vara tillräckligt?" och plötsligt blev det tyst. För är det inte just det som är det kluriga när vi ska bedöma vad som är ett tillräckligt fängelsestraff för ett hemskt brott - det kommer aldrig att kännas tillräckligt, oavsett vilket straffet skulle vara?

8 kommentarer:

Johanna sa...

Sant! Och dessutom ska ju straff inte användas som hämnd i Sverige, utan enbart i syfte från att skydda omvärlden för att personen ska begå nya brott. Väcker många filosofiska tankar det där..

egoistiska egon sa...

Precis, och just det där verkar många ha väldigt svårt att acceptera. Att det inte handlar om hämnd.

Colombialiv sa...

Håller med er båda två. Och suckar lite över enkla-lösningar-mänskligheten.

Duktiga Tjejen sa...

Iofs är det inte sant att det är enda syftet, ett straff har fler syften än så -tex som avskräckande effekt.

egoistiska egon sa...

Fast avskräckande effekt blir ju i slutändan att syftet är att förhindra nya brott. Och oavsett - vi kommer aldrig tycka att ett straff är tillräckligt.

TORGNYSDOTTER sa...

Jag kan minnas fel, men jag har dessutom för mig att hon definierades som förståndshandikappad. Vilket ju i så fall gör det hela än mer ogripbart.
Och jag vet som ett faktum att denna (troligtvis rätt förvirrade kvinna) inte haft någon semester där hon suttit.
Som Johanna sa - det är ju inte hämnd vi snackar här. Jag känner mig inte gladare av att en förståndshandikappad kvinna torteras av med-interner. Och jag är glad att jag inte någonsin kommer att behöva ta ställning till straff-vård-krim-lagstiftningar.
Det måste vara bland det tuffaste man kan syssla med. Inte minst för att alla tror sig kunna göra jobbet bättre än de som gör det.

Duktiga Tjejen sa...

Menade avskräckande effekt för samhället, inte den enskilda individen som begått brottet. Det är faktiskt ett av de viktigaste aspekterna av straff. Säger inget om detta fall dock och håller med om- vilket straff är tillräckligt?

egoistiska egon sa...

Det ringer en klocka om det där med förståndshandikappad... och precis, jag avundas inte de som jobbar med de här frågorna, men det är sjukt intressant. Och viktigt.