tisdag, april 06, 2010

första kvartalet.

Har läst tio böcker under årets första tre månader, vilket känns mycket lagom. Här är de jag läst med de betyg jag satt på Bok.nu + kort kommentar från mig.


Svinalängorna - Susanna Alakoski
3 av 5.
Väldigt bra, men får inte mer än en trea eftersom jag inte kommer minnas den här boken speciellt väl, tyvärr. Hade jag inte skrivit upp den hade jag redan glömt den. Men den är ändå läsvärd.

De apatiska - Geller Tamas
5 av 5.
Herrejävlar! Sträckläste som en deckare. Gjorde mig otroligt upprörd och väldigt säker på mina åsikter i diverse frågor. Obehagligt att detta skedde nyss och det är därför en bok alla bör läsa.

The Road - Cormac McCarthy
5 av 5.
Dystopi på ett icke förutsägbart sätt. Sträckläste och mådde illa och tror sen dess att världen kommer sluta såhär.

Alentejo Blue - Monica Ali
3 av 5.
Fin historia och fint språk, men mycket svår att få grepp om. Hade varit bättre med lite mer fördjupning i varje historia.
(Bokklubben gav 3,1 av 5)

Jaktsäsong - Mats Strandberg
3 av 5.
Velade mellan 2 och 3 här, men den får 3 eftersom den egentligen inte var dålig, mest jävligt lättläst och underhållande.

Patien 67 - Dennis Lehane
4 av 5.
En thriller på riktigt, vilket väl säger det mesta. För övrigt boken som filmen Shutter Island baseras på.

Världens lyckligaste folk - Lena Sundström
4 av 5.
Mycket lättläst och rolig. Skrattade ofta rakt ut. Kluven dock om enkelheten/ensidigheten från författaren är olämplig eller provocerande bra.

Purple Hibiscus - Chimamanda Ngozi Adichice
4 av 5.
Berör och känns verklig och som en viktig berättelse. Lättläst! Bättre än En halv gul sol.
(Bokklubben gav 4,5 av 5).

Svek - Karin Alvtegen
3 av 5.
Snabbläst men gud vilken ångest! Lite för mycket hittepå-känsla för att få ett högre betyg.

Skynda att älska - Alex Schulmans
Hemligt innan nästa bokklubbsträff.

Time travellers wife - Audrey Niffenegger
5 av 5.
Gillade boken direkt och det växte sig bara starkare. Som en fin saga och jag älskar att jag fått ta del av berättelsen.


Sammanfattningsvis kan man säga att jag läst väldigt mycket bra böcker hittills i år.

6 kommentarer:

It´s all about me sa...

Jag har läst 13 stycken första kvartalet (ingen tävling, bara konstaterande) och de har varit av blandad åsikt. Jag har lagt in dem i en kolumn till vänster med stjärnor i min blogg - och gör annars samma sak som du fast på boktipset.se. Borde kanske spana in bok.nu, fast jag trivs rätt bra med boktipset! Älskar att det finns sånna här bok-siter!! Inte så många jag känner på boktipset dock...

Har läst svinalängorna och Svek av de du har läst, tror jag gav den första en trea och den andra en fyra, och har lust att läsa både Patient 67 och Purple Hibiscus! Tack för listan med betyg, sådant är skitbra inför sållning av vilka böcker som vill läsas och inte!

egoistiska egon sa...

Ja, har precis fått upp ögonen för Bok.nu och gillar sajten MKT. Dels är den väldigt användarvänlig + att jag gillar att de betyg som visas på olästa böcker är baserade på mina egna betyg på tidigare lästa böcker = känns bra och väldigt logiskt.

Gillar också betyg och lite konkreta åsikter om böckerna, så KUL att det uppskattas av fler än mig :)

It´s all about me sa...

Fast det är så på boktipset.se oxå, + att det (den?) letar upp andra medlemmar med mest lik boksmak osv osv. De verkar med andra ord vara samma sak på olika sätt;) Ska kanske regga mig på bok.nu också sedan och se vilken jag gillar bäst!

egoistiska egon sa...

Men vad jag hört (rykten! :)) så baseras inte tipset på boktipset enbart på din egen smak i komb med hur andra bedömt utan att typ vanliga recensioner också spelar in? Men jag kan ha fel... Och jodå, bok.nu letar upp andra medlemmar också med mest lik boksmak :) Verkar dock vara mycket samma läsk, som du säger. Kul att höra din utvärdering sen!

Towe sa...

vet du om De Apatiska finns på pocket eller är den för ny för det??

egoistiska egon sa...

Hm, bra fråga! Tror inte den finns på pocket ännu, den är ju bara ett halvår gammal eller så. Men låna på biblioteket, det gjorde jag! Annars kanske den kommer till sommaren?