lördag, januari 23, 2010

tips och tricks.

Vi har ju tvingats hitta ersättningsprodukter för mjölk och vete och det är inte alltid att ersättningsprodukterna fungerar så bra i praktiken. Jag vill trots allt att det ska smaka så lika "originalprodukten" som möjligt. Tänkte därför dela med mig av lite tips och tricks som kanske inte är uppenbara (som att använda vegetabiliskt smör till exempel), men sådana som fungerar bra och är goda. Vill skriva inlägget mest på grund av att så många googlar sig hit via sökord som utan vete, glutenfri, mjölkfritt osv och jag själv skulle ha blivit överlycklig om jag hittat ett blogginlägg med konkreta råd i början då allt var kaos och jag knappt hittade något att äta. Så då kör vi, sådant som både är vete- och mjölkfritt och viktigast av allt dessutom gott!

Eller, vi börjar med ett förtydligande: Glutenfria produkter finns det ju en hel uppsjö av, men de flesta glutenfria produkterna innehåller vetestärkelse och kan man som jag inte äta vete funkar det alltså inte med glutenfritt. Däremot så är i stort sett alltid naturligt glutenfria produkter baserade på majs/potatis vilket gör att jag kan äta dem. De flesta innehåller dessutom vegetabiliskt fett. Men många är inte speciellt goda eller har konstig konsistens. Tyvärr. Men det finns undantag och det går att hitta andra lösningar.

Bröd.
Jag har än så länge bara hittat två goda brödsorter som jag kan äta. Det ena är Solros Rågbröd Osötat som märkligt nog är det enda rågbrödet som endast innehåller råg och inte kombinationen av råg + vete. Det här brödet finns dock att köpa i nästan alla matbutiker och är som sagt mycket gott:


Senast i fredags hittade vi det andra brödet som smakar som bröd ska. Heter Rustico och finns på den glutenfria hyllan i matbutikerna (iaf på Coop). Det finns en liknande brödsort men den har samma konstiga konsistens och smak som bröd bakat på majs/potatis brukar ha. Men det här däremot! Jävlar! Har iofs bara testat det som rostbröd, men då var det magiskt gott. Alltså lika gott som om du skulle ha valt ett vanligt vitt bröd och rosta. Jag blev så lycklig att jag åt fyra på raken och köpte ett extra paket direkt.


Pasta.
Naturligt glutenfri pasta ingen direkt höjdare. Det är absolut helt okej, men det smakar som en blandning av fullkornspasta och pasta som är gammal/inte riktigt klar. Vi använder oss istället uteslutande av majspasta som smakar som vanlig pasta med en liten touch av majs. Vi har än så länge bara hittat det på Hemköp och det är självklart lite dyrare än vanligt pasta, men det är alla såna här produkter. Bara att acceptera. Klicka här för att se hur pastan ser ut.

Ost.
Ost är väldigt svårt att ersätta. Glöm att det går att hitta vettiga alternativ till hårdost. Jag har hittat två typer av ostar som fungerar i vissa fall. Det ena är Creamy Spread från Tofuline som är cream cheese och passar utmärkt som pålägg på solrosbrödet. Äter nästan alltid original men finns även i en kryddad variant, typ persilja och vitlök eller något.


Sheese sojapålägg (det är hysteriskt roligt med alla namn som ska indikera vad det är men som inte får heta mjölk/ost/yoghurt etc) är vidrig att äta "rå". Men Cheddar-varianten fungerar mycket bra som ostkrydda vid maträtter i t ex ugn. Vi river den och strösslar över t ex gratänger. Det har lite svårt att smälta men ger god ostsmak.


Grädde.
Två stycken även här. Havregrädde (iMat från Oatly) eller sojagrädde (från alpro soya). Båda två fungerar alldeles utmärkt, men de har lite olika konsistens och smak. Havregrädden är mer lättflytande, sojagrädden mer som vanlig standardgrädde. Ungefär som skillnaden mellan matlagningsgrädde och vanlig grädde. Båda två fungerar alltså, men vi använder oss mest av sojagrädden då den konsistensen passar bäst i de rätterna vi oftast gör. Sojagrädden lite sötare, precis som andra sojaprodukter, och havregrädden är lite strävare.


Pannkakor.
Vår nya snabbkvällsmat är havrepannkakor från Oatly. Man köper en sån här förpackning, finns i mejeridisken bredvid andra mjölkfria produkter, och sen är det bara att börja grädda. Paketet räcker till ungefär två personer. Pannkakorna blir väldigt goda, lite tjockare än vanliga tunnpannkakor.


Ströbröd.
Det finns många "detaljprodukter" som man vanligtvis inte tänker på att de inte går att använda längre. En sån produkt är ströbröd. Det finns lite olika ströbröd helt utan vete och gluten, men vi har hittills bara testat Pofiber (från Semper) som är potatisfiber. Vi ersätter rakt av mängdmässigt och det har fungerat bra hittills.


Glass.
Tofuline har några goda vegetabiliska glassorter. Godast är deras vaniljglass och deras banan-choklad av de jag testat. Oatly har några havreglassar som är okej, framförallt jordgubbsmaken. Annars är det sorbet som gäller.

Lösgodis.
Vill bara ge lite extra kärlek till Godisprisen som mycket tydligt märker ut på godislådan med stora symboler om godissorten innehåller t ex mjölkprodukter eller gluten. Det kan tyckas som en liten grej, men det värmer verkligen i hjärtat. Dessutom har de ett smart sök på sin sajt där det går att t ex söka på vilka godissorter som passar olika allergier. Underbart!

Så. Det finns såklart massor med andra bra tips och produkter som vi inte har upptäckt än eller har glömt att skriva om, men det här är sådant som vi lärt oss och verkligen utnyttjar ofta. Ett sista tips bara: Semper har många bra och många mindre bra produkter, men det bästa med dem är att de har riktigt bra receptsamlingar som går att beställa kostnadsfritt via deras hemsida.

5 kommentarer:

nostalgifabriken sa...

jag kan av någon anledning inte svara på din kommentar på min bloigg så jag svarar här: tack tack! ja, det får bli hemmasemester och kanske ett par dagar utomlands, bara för att försäkra sig om att man faktiskt får lite sol.

vet inte hur mycket tips jag har till berlin egentligen. jag hittade en ny asiatrestaurang när jag var där senast iofs, det ligger snett mittemot den där sönderkramade monsieur vuong. den är väldigt vit har jag för mig, vita väggar och vitt tak (med lite originalfärg här och där som de tagit fram, skitsnyggt). hett tips!

egoistiska egon sa...

Vad märkligt att du icke kan det?

Aha, ska lägga det på minnet! Kommer säkert pressa dig på fler dock. Vi har ju varit där, men han liksom knappt förbi Mitte innan vi skulle hem igen. Phu.

Linn sa...

Hej hej. Har precis hittat hit och tycker du är skitrolig! Kanske en tråkig kommentar nu, men min syrra är mjölkallergiker och har aldrig kunnat käka några mjölkprodukter och följande kan hon äta iallafall: buffelmozzarella, fårost (riktig fetaost/chevré), Manchego. Det kanske inte funkar för dig, men om nån hade sagt det till henne för massa år sen hade hon sluppit gå utan i 22 år så jag tänkte iallafall tipsa.

egoistiska egon sa...

Hej! Åh vad glad jag blev av din kommentar, som INTE är tråkig! För det första tack för fina komplimangen, och för det andra: TAAAAAAAACK för ost-tipsen! Ska verkligen kollas upp. Men hon är alltså allergisk mot både mjölkproteinet och laktosen? Inte för att jag inte tror på vad du skriver, men jag måste alltid dubbelkolla allt eftersom folk får för sig att jag är gluten- och laktosintolerant. Vilket inte är fallet ;)

Linn sa...

Tack själv!
Och ja, allergisk mot alla mjölkprodukter, INTE laktosintolerant (som allergiker kan man bli gaaaalen på folk som ba: ja ä också allergisk. Mot mjölk. Skickar du creme fraishen äru gölli?)

Men helt seriöst så är getmjölk och komjölk tydligen helt olika grejer för Anna (syrran) käkar som fan nu. Hon ba måste ta igen för alla år hon fick äta potatisgratäng bestående av potatis och vatten. Hoppas verkligen det funkar för dig med!